dimarts, 19 de juny del 2012

Vull una web

Un espai web és un corpus textual. És una unitat de sentit, un concepte, una història. Ho és com ho és un llibre de George RR Martinuna pel·lícula, un anunci de condons, una compareixença de premsa o una cançó dels Herois de la Katalunya Interior.

Cadascun dels diferents corpus textuals anomenats requereix talents o oficis diferents. Cadascun d'ells és construït per mitjà de processos diferents i, també, diferents unitats de sentit.  A la pel·lícula tenim l'escena com a unitat de sentit, en Martin té els paràgrafs i els Herois de la Katalunya Interior tenen les estrofes.

La naturalesa multimèdia de l'entorn web, però, ens obliga a combinar aquestes diverses disciplines i unitats de sentit per arribar a construir aquest "tot" que és un espai web. És per això que abans de comunicar-li a algú "vull una web" cal tenir apunt la resposta a la següent pregunta: "i què hi vols explicar?". "Ah, no ho sé" no computa com a resposta vàlida.

Quan el grup de música, la companyia de teatre, el petit comerç o la mitjana empresa es plantegen seriosament la seva presència a l'entorn web, primerament, el què cal és saber què vol explicar-hi. "De què anirà la nostra web?"

Imaginar-ho en termes d'història és més fàcil potser. "De què va aquesta web?". "Va de nosaltres" podria ser una resposta. Però la següent pregunta que et faig és "i a part de vosaltres, a qui li interessa?". Quan responguis aquesta pregunta ja sabràs per a qui estàs fent aquesta "historia" i ja podràs plantejar-te què i potser, fins i tot, com explicar-la.

El nostre paper, el dels comunicadors, en l'entorn web ha estat menystingut fins al moment. Ha estat un entorn dominat per artesans (tècnics informàtics) i artistes (dissenyadors), com va passar amb el cine al cap del temps, cal donar pas a aquella gent que entenem l'espai web com un tot. Com un tot al servei d'una història.

A vegades és millor invertir en una petita assessoria que tirar els diners al vent. Els espais web són un producte propi del terreny de la comunicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada